09.15. Egészséges táplálkozás
TudástárAz egészséges táplálkozás különböző ételek megfelelő változatosságban és megfelelő mennyiségben történő fogyasztását jelenti, ami biztosítja számunkra a testünk igényeinek kielégítéséhez szükséges összes kalóriát (energiát) és tápanyagot. Az egészséges táplálkozás leginkább növényi eredetű táplálékokat tartalmaz, sok zöldségfélét és gyümölcsöt, hüvelyeseket (hüvelyterméseket), mint például a bab és a borsó, teljes kiőrlésű kenyeret és egyéb keményítőtartalmú ételeket, mint a tészta és a rizs. Ezenfelül tartalmazhat még kis mennyiségben sovány húst, baromfit vagy halat, és csökkentett zsírtartalmú tejtermékeket, vagy ezek vegetáriánus változatait. Fontos, hogy kis mennyiségben egyéb ételeket is bevegyünk az egészséges étrendbe, így például bizonyos növényi olajokat (pl. olívaolaj és repceolaj), valamint dióféléket és magvakat. Hozzáadott sóra csak kis mennyiségben van, vagy egyáltalán nincs szükség.
Ezeket is érdemes olvasni
A kartell az üzleti vállalkozások összefogását jelenti egy adott piaci szegmensben. Az olyan megállapodások, amelyekben két vagy több válla
A volatilitás a befektetés kockázatának mérőszáma. A befektetés kockázatát a hozamának szórásával mérjük, amelyet egyszerűsítve a
Magyarországon 15 éves kor után iskolai szünetben szülői engedéllyel, 16 éves kortól szülői engedély nélkül iskolaidőben is vállalhats