Menü
Belépés Regisztráció

Szabályzat

A Pénzmesterek játékszabályzata

A verseny célja

A Pénzmesterek verseny célja, hogy a pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében élményszerűen, interaktív módon adjuk át az ismereteket a diákoknak, legyenek bárhol az országban. Az online megmérettetésben a regisztrációt követően bárki, bárhonnan részt vehet, tanulhat és játszhat, amennyiben internetkapcsolat és egy világhálóhoz kapcsolódni képes számítógép, okostelefon vagy tablet elérhető számára (saját eszköz, iskolai számítástechnika labor eszköze, könyvtári, közösségi házi eszközök stb.

Célunk a pénzügyi tudatosság , javítása, hasznos információk széleskörű elterjesztése. A verseny díjazottjainak köre a hazai középiskolák 9-11. évfolyamos diákjai. A Pénzmester weboldalán elérhető Tudástár anyagai ettől függetlenül bárki számára elérhetőek, de a versenyben csak a középiskolás 9-11. évfolyamos versenyzők érhetnek el helyezést.

A verseny szervezője

Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ, Pénztárszövetség)

Székhely: 1023 Budapest, Komjádi Béla u. 1.

Weboldal: www.penztarszovetseg.hu

Képviseli: Dr. Kravalik Gábor, főtitkár

A verseny felülete

A verseny a www.penzmesterek.hu címen található weboldalról, regisztrációt követően érhető el. A kurzusok, vagyis a Tudástárban elérhető cikkek publikálásához és a verseny lebonyolításához WordPress alapú oldalt használunk.

A jelentkezés határideje és a verseny időkerete

A verseny 2024. március 18-tól 2024. június 16. éjfélig zajlik. A Pénzmesterek weboldalán a Tudástár anyagai folyamatosan elérhetőek. Az első hat versenyforduló részét képező kvízek egészen 2024. május 16. 23:59 óráig elérhetőek a résztvevők számára.

2024. május 16-án a verseny alapszakaszát lezárjuk, és az addigi kvízek eredményei alapján a legjobb 50 versenyző bekerül a döntőbe. Amennyiben a pontszámok alapján az 50. helyen holtverseny alakul ki, valamennyi versenyző a döntőbe kerül.

Fordulók

 • Regisztráció indulása – 2024. március 18. 8:00:00
 • Első forduló – 2024. március 28. 0:00:00
 • Második forduló  – 2024. április 04. 0:00
 • Harmadik forduló – 2024. április 11. 0:00
 • Negyedik forduló –  2024. április 18. 0:00
 • Ötödik forduló –  2024. április 25. 0:00
 • Hatodik forduló –  2023. május 02. 0:00
 • Első szakasz lezárásra: 2024. május 16. 23:59
 • Döntő: 2024. május 30. 0:00 – június 17. 23:59

A verseny első szakaszában a versenyzők minden héten egy-egy összesen 10 kérdésből álló kérdőívet (kvízt) kapnak. A helyes válasz 10, a helytelen 0 pontot ér. Aki minden kérdésre helyesen válaszol, további 50 plusz pontot kap.

A döntő fordulóban a versenyzők szintén 100 + 50 pontot érhetnek el a kvízen, illetve további 50 pontot kaphatnak egy maximum 600 szavas esszé feladatra. Az esszé feladatért járó pontokról az ÖPOSZ jogosult dönteni.

A jelentkezés feltételei

A jelentkezőknek regisztrálniuk kell a verseny oldalán.

A részvételhez az alábbi adatok megadására van szükség:

 • E-mail cím
 • Név
 • Életkor (mivel a versenyben csak a 14 életévüket betöltött, de 20. életévüket be nem töltött, 9-10-11. évfolyamos játékosok érhetnek el helyezést, bár a Tudástárat és kvízeket bárki elérheti)
 • Iskola neve
 • Felkészítő tanár neve
 • Évfolyam

A jelentkezéssel a résztvevők elfogadják a versenyszabályzatot, illetve tudomásul veszik, hogy a szervezők a szabályzat megváltoztatásának jogát fenntartják.

A jelentkezéskor a versenyzők nyilatkoznak arról, hogy nyertességük esetén:

 • A jelentkezéskor megadott életkorukat a szervezők felé igazolják.
 • Amennyiben a nyertes versenyző a 16. életévét nem töltötte be, az 1. sz. melléklet szülő által aláírt példányát átadja a Szervezőnek.
 • Nyertességük esetén a versenyzők a díjak átadásához szükséges adataikat — a versenyszabályzat 1. számú mellékletében található dokumentumot kitöltve és aláírva — átadják és azok kezeléséhez hozzájárulnak.
 • Tudomásul veszik, hogy az adatkezeléshez való hozzájárulás önkéntes, de amennyiben a verseny szervezője nem tudja felvenni a kapcsolatot a nyertessel, vagy a 16. életévet be nem töltött nyertes esetén szülőjével, gondviselőjével, vagy a nyertes a díjátadáshoz és ehhez szükséges — a versenyszabályzat 1. számú mellékletében található dokumentum szerinti – adatkezeléshez (ide nem értve a képmással kapcsolatos külön hozzájárulást) nem járul hozzá, úgy „pót-nyertes” lép a nyertes helyébe. Amennyiben a verseny nyertese elérhetetlen, vagy — a versenyszabályzat 1. számú mellékletében található dokumentum szerinti — adatait nem kívánja a szervezők részére átadni, a rangsorban utána következő nyertes/pót-nyertes veszi át a helyét.

A jelentkezés menete

Regisztrálni csak valamennyi kötelezően kitöltendő adat megadása után lehetséges. A regisztrációt követően a rendszer visszaigazolást küld a versenyző számára. Előfordulhat, hogy ez a visszaigazoló e-mail a spam mappába kerül, ezért érdemes ott is megnézni, ha a beérkező levelek között nem jelenik meg. 

A versenyzők e-mail címük és a regisztráció során megadott jelszó segítségével léphetnek be a rendszerbe, így vehetnek részt a versenyben.

A felkészülés

A felkészülést a felhasználói fiókkal a Tudástárban elérhető kurzusok és a gyakorló kvízek is segítik. Ezek eléréséhez érvényes regisztráció szükséges.

A Pénzmesterek versenyre bárki regisztrálhat, azonban helyezést csak azok érhetnek el, így díjat is csak azok a versenyzők kaphatnak, akik megfelelnek a jelentkezés feltételeiben leírtaknak.

A Tudástár és a kvízek földrajzi helyzettől függetlenül mindenki számára elérhetőek, aki hozzáfér valamilyen (pl. könyvtár, iskolai eszköz stb. útján) internetkapcsolathoz és valamilyen internetre csatlakoztatható eszközhöz (PC, telefon, tablet stb.). Az online felület így egyelő feltételeket teremt a diákoknak, éljenek bárhol az országban.

A versenyről

A verseny teljes egészében online zajlik. Személyes fordulót nem tartunk, azonban a nyertesek számára az ünnepélyes díjátadóra Budapesten kerül sor, várhatóan 2024 őszén.

A verseny nyertese az a versenyző lesz, aki a Pénzmesterek weboldal analitikai felülete által biztosított adatok alapján:

 • Legalább 14 éves, de 20. életévét még nem töltötte be.
 • Összesített pontszáma a legmagasabb a versenyzők között (I. hely), összesített pontszáma a második legmagasabb a versenyzők között (II. hely), összesített pontszáma a harmadik legmagasabb a versenyzők között (III. hely),
 • VAGY pontegyenlőség alapján a Pénzmesterek szakmai munkacsoportjának sorsolásán (a legmagasabb összesített pontszámú versenyzők közül) kisorsolásra kerül.
 • Ha a döntőbe jutás esetén alakul ki az 50. helyezésért holtverseny, abban az esetben minden 50. helyezésnek megfelelő pontszámot elért versenyző továbbjut a döntőbe.

A Szervezők három nyertest és három pót-nyertest választanak ki. Amennyiben a verseny nyertese elérhetetlen, vagy — a versenyszabályzat 1. számú mellékletében található minta dokumentum szerinti — adatait nem kívánja a szervezők részére átadni, a rangsorban utána következő nyertes/pót nyertes veszi át a helyét. Ebben az esetben a teljes rangsor is ennek megfelelően módosul. Például: ha a verseny második helyezettjét a szervező a megadott időn belül (az értesítéstől számított 7. nap végéig) nem éri el, a verseny harmadik helyezettje „előrelép” második helyezetté és az első pót-nyertes lesz a harmadik helyezett.

Díjak, nyeremények

Díjak:

 • 1. helyezett: 200 ezer Ft
 • 2. helyezett: 100 ezer Ft
 • 3. helyezett: 50 ezer Ft

A díjak a nyertes versenyzők számára a nyertes versenyzők által megadott bankszámlára való átutalással kerülnek kifizetésre. A nyeremény adóterheit a verseny szervezője vállalja és fizeti be.

A verseny szervezője fenntartja a jogot, hogy különdíjakat adjon át a versenyzők számára.

Az ünnepélyes díjátadó Budapesten kerül megrendezésre. A díjátadón való részvétel feltétele lehet a nyeremény átadásának.

A verseny nyertese vállalja, hogy a Pénzmesterek verseny e-mailben történő értesítésére válaszul 7 naptári napon belül válaszüzenetben megerősíti, hogy a nyereményre igényt tart. Amennyiben a verseny nyertese az értesítésre a kiküldéstől számított 8. napig nem reagál a fenti módon, úgy a verseny szervezői jogosultak új nyertest kiválasztani (az eredmények szerinti rangsorban következő nyertest/pót nyertest előre léptetni).

A verseny nyertese vállalja, hogy a versenyszabályzat 1. számú mellékletében található minta dokumentumot a verseny szervezői számára kitöltve átadja. A dokumentum letölthető az oldal alján!

A verseny megvalósításában közreműködő szakemberek, testületek

A pénzmesterek verseny szakmai koordinátora az ÖPOSZ főtitkára.

A lebonyolításhoz szükséges infrastruktúrát az ÖPOSZ saját forrásból biztosítja (hardver, internet-kapcsolat stb.).

Az ÖPOSZ emellett külön „Pénzmesterek” szakmai munkacsoportot hív létre a kérdések és az oktatási anyagok (a Tudástár) auditálására. A munkacsoport vezetője az ÖPOSZ főtitkára, a munkacsoport összlétszáma minimum 3 fő.

További információk

A verseny megvalósítása során az ÖPOSZ mint a verseny szervezője és operatív lebonyolítója a változtatás jogát fenntartja.

A kurzusok, akadémia és verseny lebonyolításához használt technikai megoldás(ok) esetleges hibáiért (pl. lassú vagy hibás működés, szolgáltatáskiesés stb.), illetve a versenyző oldalán bekövetkező esetleges hibákért (pl. internetkapcsolat problémái) a szervező felelősséget nem vállal.

Óvásra az info@penzmesterek.hu címre küldött e-mailben van lehetőség. Az óvást az ÖPOSZ Pénzmesterek munkacsoportjának tagjai értékelik. Döntésükkel szemben további jogorvoslatnak helye nincs.

A verseny ünnepélyes díjátadójáról fényképek, videók készülnek, amelyeken a nyertes külön hozzájárulása esetében azonosítható lesz. Az ezzel kapcsolatos Hozzájárulási nyilatkozat a Versenyszabályzat 1. számú mellékleteként letölthető az oldal alján található linken.

A Pénzmesterek weboldalon regisztrált résztvevők adatait a verseny szervezője az Adatvédelem menüpont alatt elérhető Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltak szerint, kizárólag a verseny lebonyolítása és annak során a kapcsolattartás céljából kezeli.

A versenyszabályzat 1. számú melléklete: Hozzájárulási nyilatkozat nyertesség esetén

 

Dr. Kravalik Gábor

Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége

Legutóbb módosítva: 2024.03.01.