Menü
Belépés Regisztráció

Hogyan működik?

A Pénzmesterek játékszabályazata

 

A verseny célja

A Pénzmester verseny keretében a cél, hogy a pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében élményszerűen, interaktív módon adjuk át az ismereteket a diákoknak, legyenek bárhol az országban. Online megmérettetésként bárhol, ahol internet kapcsolat és egy világhálóhoz csatlakozni képes gép elérhető (saját eszköz, iskolai számítástechnika labor eszköze, könyvtári, közösségi házi eszközök) a versenyző regisztrálhat, tanulhat és játszhat. Célunk a pénzügyi tudatosság növelése, hasznos információk eljuttatása. A verseny célcsoportja a hazai középiskolás 9.-11. évfolyamos diákoké. A Pénzmester akadémia anyagai ettől függetlenül bárki számára elérhetőek, de a versenyben csak a középiskolás 9.-11. évfolyamos versenyzők érhetnek el helyezést.

 

A verseny szervezője

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége. Székhely: 1023 Budapest, Komjádi Béla u. 1., web: www.penztar-szovetseg.hu (képviseli: Dr. Kravalik Gábor főtitkár).

 

A verseny felülete

A verseny a www.penzmesterek.hu oldalról, egy regisztrációt követően érhető el. A kurzusok, akadémia és verseny lebonyolításához egy WordPress alapú oldalt használunk.

 

A jelentkezés határideje és a verseny időkerete

A verseny 2023 április 17-től 2023 június 16. éjfélig zajlik. A pénzmester tudástár anyagai folyamatosan elérhetőek. Az első hat versenyforduló nyitva marad a résztvevők számra egészen május 29-én 23:59 óráig.

Május 30-án a verseny alapszakaszát lezárjuk, és az addigi kvízek eredményei alapján a legjobb 50 versenyző bekerül a döntőbe. Amennyiben a pontszámok alapján az 50-ik helyen holtverseny alakul ki, valamennyi versenyző a döntőbe kerül.

Fordulók

 • Regisztráció – 2023. március 31. 8:00:00
 • Első forduló – 2023. április 17. 0:00:00
 • Második forduló – 2023. április 24. 0:00
 • Harmadik forduló – 2023. május 01. 0:00
 • Negyedik forduló – 2023. május 08. 0:00
 • Ötödik forduló – 2023. május 15. 0:00
 • Hatodik forduló – 2023. május 22. 0:00 (Első szakasz lezárásra: 2023. május 29. 23:59)
 • Döntő: 2023. június 05. 0:00 – június 16. 23:59

 

A verseny első szakaszában a versenyzők minden héten, egy összesen 10 kérdésből álló kérdőívet kapnak, ahol a helyes válasz 10 a helytelen 0 pontot ér. Aki minden kérdésre helyesen válaszol, további 50 plusz pontot kap.

A döntő fordulóban a versenyzők szintén 100 + 50 pontot érhetnek el a kvízen, illetve további 50 pontot kaphatnak egy maximum 600 szavas fogalmazási feladatra. A fogalmazási feladatért járó pontokról az ÖPOSZ jogosult dönteni.

 

A jelentkezés feltételei

A jelentkezőknek regisztrálniuk kell a verseny oldalán.

A részvételhez az alábbi adatok megadására van szükség:

 • e-mail cím
 • név
 • életkor, mivel a versenyben csak a 14 életévüket betöltött, de 20. életévüket be nem töltött, 9-10—11. évfolyamos játékosok érhetnek el helyezést, bár az anyagokat és verseny-teszteket bárki elérheti
 • iskola neve
 • osztályfőnök neve
 • évfolyam

A jelentkezéssel a résztvevők elfogadják a versenyszabályzatot, illetve tudomásul veszik, hogy a szervezők a változtatás jogát fenntartják.

A jelentkezéskor a versenyzők nyilatkoznak arról, hogy nyertességük esetén:

 • a jelentkezéskor megadott életkorukat a szervezők felé igazolják;
 • amennyiben a nyertes versenyző a 16. életévét nem töltötte be, az 1. sz. melléklet szülő által aláírt példányát átadja a Szervező felé;
 • nyertességük esetén a versenyzők a díjak átadásához szükséges adataikat – a versenyszabályzat 1. számú mellékletében található minta dokumentumot kitöltve és aláírva – átadják és azok kezeléséhez hozzájárulnak;
 • Tudomásul veszik, hogy az adatkezeléshez való hozzájárulás önkéntes, de amennyiben a verseny szervezője nem tudja felvenni a kapcsolatot a nyertessel, vagy a 16. életévet be nem töltött nyertes esetén szülőjével, gondviselőjével, vagy a nyertes a díjátadáshoz és ehhez szükséges – a versenyszabályzat 1. számú mellékletében található minta dokumentum szerinti – adatkezeléshez (ide nem értve a képmással kapcsolatos külön hozzájárulást) nem járul hozzá, úgy „pót-nyertes” lép a nyertes helyébe. Amennyiben a verseny nyertese elérhetetlen, vagy – a versenyszabályzat 1. számú mellékletében található minta dokumentum szerinti – adatait nem kívánja a szervezők részére átadni a rangsorban utána következő nyertes/pót nyertes veszi át a helyét.

A jelentkezés menete

Regisztrálni csak valamennyi kötelezően kitöltendő adat megadása után lehet. A regisztrációt követően a rendszer visszaigazolást küld és megerősítést kér a versenyzőtől. Előfordulhat, hogy ez a visszaigazoló e-mail a spam mappába kerül, ezért érdemes ott is megnézni, ha a beérkező levelek között nem jelenik meg. 

A versenyzők e-mail címük és a hozzá tartozó jelszó segítségével léphetnek be a rendszerbe, és vehetnek részt a versenyben.

 

A felkészülés

A felkészülést a felhasználói fiókkal elérhető kurzusok és gyakorló kvízek is segítik. Ezek eléréséhez érvényes regisztráció szükséges.

A pénzmester versenyre bárki regisztrálhat, azonban helyezést csak azok érhetnek el, így díjat is csak azok a versenyzők kaphatnak, akik megfelelnek a jelentkezés feltételeiben leírtaknak.

A kurzus és a verseny földrajzi helyzettől függetlenül mindenki számára hozzáférhető, aki hozzáfér valamilyen (pl. könyvtár, iskolai eszköz, stb, útján) internetkapcsolathoz és valamilyen internetre csatlakoztatható eszközhöz (PC, telefon, stb,). Az online felület egyelően hozhatja össze így a diákokat, éljenek bárhol.

 

A versenyről

A verseny teljes egészében online zajlik. Személyes fordulót nem tartunk, azonban a nyertesek számára az ünnepélyes díjátadóra Budapesten kerül sor, várhatóan 2022 szeptemberében.

A verseny nyertese az a versenyző lesz, aki a pénzmester akadémia analitikai felülete által biztosított adatok alapján:

 • legalább 14 éves, de 20. életévét még nem töltötte be
 • összesített pontszáma a legmagasabb a versenyzők között (I. hely), összesített pontszáma a második legmagasabb a versenyzők között (II. hely), összesített pontszáma a harmadik legmagasabb a versenyzők között (III. hely),
 • VAGY pontegyenlőség alapján a pénzmester szakmai munkacsoportjának sorsolásán (a legmagasabb összesített pontszámú versenyzők közül) kisorsolásra kerül.
 • Ha a döntőbe jutás esetén alakul ki az 50. helyezésért holtverseny, abban az esetben minden 50. helyezésnek megfelelő pontszámot elért összes versenyző továbbjut a döntőbe.

Szervezők három nyertest és három pót-nyertest választanak ki. Amennyiben a verseny nyertese elérhetetlen, vagy – a versenyszabályzat 1. számú mellékletében található minta dokumentum szerinti – adatait nem kívánja a szervezők részére átadni a rangsorban utána következő nyertes/pót nyertes veszi át a helyét azzal, hogy ebben az esetben a teljes rangsor is ennek megfelelően módosul. (Példával: ha például a verseny második helyezettjét a szervező a megadott időn belül (értesítéstől számított 7. nap végéig) nem éri el, a verseny harmadik helyezettje „előrelép” második helyezetté és az első pót-nyertes lesz a harmadik helyezett).

 

Díjak, nyeremények

Díjak: I. díj: 200eFt, II. díj 100eFt, III. díj 50eFt. A díjak a nyertes versenyzők számára – a versenyző választása szerint – készpénzben, vagy a nyertes versenyzők által megadott bankszámlára való átutalással kerülnek kifizetésre. A nyeremény adóterheit a verseny szervezője vállalja és fizeti be.

A verseny szervezője fenntartja a jogot, hogy különdíjakat adjon át a versenyzők számára.

Az ünnepélyes díjátadó Budapesten kerül megrendezésre. A díjátadón való részvétel feltétele a nyeremény átadásának, de a részvételhez a szervezők előzetes egyeztetés alapján részben segítséget nyújthatnak (pl. utazási költségtérítés). 

A verseny nyertese vállalja, hogy a Pénzmester verseny email értesítésére válaszul 7 naptári napon belül válasz elektronikus levélben (email) megerősíti, hogy a nyereményre igényt tart. Amennyiben a verseny nyertese az értesítésre a kiküldéstől számított 8. napig nem reagál válasz email útján, úgy a verseny szervezői jogosultak új nyertest kiválasztani (az eredmények szerinti rangsorban következő nyertest/pót nyertest előre léptetni).

A verseny nyertese vállalja, hogy a versenyszabályzat 1. számú mellékletében található minta dokumentumot a verseny szervezői számára kitöltve átadja. A dokumentum letölthető az oldal alján!

 

A verseny megvalósításában közreműködő szakemberek, testületek

A pénzmesterek verseny szakmai koordinátora az ÖPOSZ főtitkára.

A lebonyolításhoz szükséges infrastruktúrát az ÖPOSZ saját forrásból biztosítja (hardver, internet-kapcsolat, stb.)

Az ÖPOSZ emellett külön „pénzmester” szakmai munkacsoportot hív létre a kérdések és oktatási anyagok auditálására. A munkacsoport vezetője az ÖPOSZ főtitkára, a munkacsoport összlétszáma minimum 3 fő.

 

További információk

A verseny megvalósítása során az ÖPOSZ, mint a verseny szervezője és operatív lebonyolítója a változtatás jogát fenntartja.

A kurzusok, akadémia és verseny lebonyolításához használt technikai megoldás(ok) esetleges hibáiét (pl. lassú, vagy hibás működés, szolgáltatás kiesés, stb.), illetve a versenyző oldalán bekövetkező esetleges hibákért (pl. internetkapcsolat problémái) a szervező felelősséget nem vállal.

Óvásra az info@penzmesterek.hu címre küldött e-mailben van lehetőség. Az óvást az ÖPOSZ pénzmester munkacsoport tagjai értékelik. Döntésükkel szemben további jogorvoslatnak helye nincs.

A verseny ünnepélyes díjátadójáról fényképek, videók készülnek, melyeken a nyertes külön hozzájárulása esetében azonosítható lesz.

 

Versenyszabalyzat-1.-szamu-melleklete

 

Dr. Kravalik Gábor

Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége

 

Legutóbb módosítva: 2023.03.31.